Un ou contine vitamine şi minerale în cantităţi variabile, proteine de înaltă calitate, grăsimi nesaturate si antioxidanti, toate cu numai 60 - 70 de calorii.

duminică, 20 iunie 2010

Secrete pentru a face o bezea perfecta

O bezea este de fapt o spumă, cu multe bule.
De retinut ca grăsimile contribuie la lasarea spumei.
-Bezeaua iese mai bine cu ouă de 3 sau 4 zile.
Mai subţiri, albuşurile se bat mai uşor si cresc in volum mai mult decat albuşurile proaspete.
-Ouăle mai mari sunt mai bune pentru bezea.
-Nu iese bezelele bune intr-o zi ploioasă, umedă; ele contin in în mare parte de aer şi daca e umed, se fac mai greu.
-Ouăle reci se separa mai uşor decât cele la temperatura camerei, deoarece albusul e mai inchegat.
-Cele mai mici picaturi de grăsime sau de dauneaza spumei.
Evitaţi sa atingeti cu degetele albuşul.
-După separare, se lasa albuşurile sa ajunga aproape de temperatura camerei, pentru mai mult volum ; se bat mai repede decât ouăle reci. Temperatura ideala este temperatura camerei, aproximativ de 21 grade C. De obicei, dupa 30 de minute ouale ajung la temperatura camerei.
-Oul batut creste de 6 - 8 ori decat volumul său initial..
-Vasele mai bune pentrut batut sunt cele de cupru, otel inoxidabil, sticla. Evitaţi utilizarea celor din plastic caci mai pot avea urme de ulei sau grăsime; trebuie sa fie extrem de curat.
Toate ustensilele sa fie curate si uscate. Bezelele sunt foarte sensibile şi nu le place nici un fel de umiditate.
-Punem albuşurile intr-un vas si le lucram la mixer pentru cu viteză medie.
-Adăugarea de zahăr:
Nu adăugaţi zahăr înainte de a se face spuma. Adăugarea de zahăr de la începutul poate dubla timpul necesar de batut pentru a se obţine o spumă.
Adauga zahăr la sfârşit, când albusul e batut bine si sta in gramezi.
Putem folosi zahar extrafin atunci când facem bezea, deoarece acesta se dizolvă mai repede; se adauga treptat zaharul, câteva linguri o data, si se bate tot timpul.
Ca regulă generală, se adaugă 1 / 4 cană de zahăr tos sau extrafin pentru fiecare albuş de ou.
Nu se pot face bezele cu mai puţin de 2 linguri de zahăr la albuşul de ou.
Dacă utilizaţi mai puţin zahar, spuma nu va fi stabila.
-Pentru a vedea dacă zahărul s-a dizolvat, frecati un pic de spuma intre degete. În cazul în care se simt particule de zahărt, mai bateti spuma inca vreo câteva minute.
-Daca vrem bezea moale - cum se cere la unele prajituri, sa aiba un fel de crema moale - batem cu un mixer electric la viteza medie sau cu un tel rotativ până ce albuşul de ou ia formă varfuri - atunci când se le ridicam cu telul sau cu paletele.
Pentru spuma mai rigida, continua, sa batem albuşurile cu mare viteză, până când vedem ca formam varfuri mai ferme.
-Albusul e batut atunci cand nu cade din linguriţă, cand o rasturnam.
-Coacerea:
Bezele se coc la o temperatură mai scăzută timp mai îndelungat - 30 de minute.
-Dacă plasaţi o prajitura cu bezea coapta în frigider, ea va forma mici mărgele de zahar; uneori, acestea pot -Bezeaua se taie cu un cuţit inmuiat în apă rece.
Si zaharul nedizolvat atrage umiditatea.
-Se poate adauga un pic de amidon de porumb pentru a ajuta la stabilizare.
Pentru 4 albuşuri se pregateste un amestec din 1 lingura de amidon de porumb în 1 / 3 ceasca de apa rece, se tine pe foc si se se amestecă până când se ingroasa amidonul. Se lasa să se răcească. După ce s-a bătut bezeaua se adauga 1 lingura de amestec de amidon si apoi se bate din nou.
- Se poate adauga si gelatina pentru a stabiliza bezea - aproximativ o lingura pentru fiecare trei-patru albuşuri.
2 linguri de gelatină
2 linguri de apa rece
Se presara gelatina peste apă rece într-o cratiţă mica si se lasa aproximativ 5 minute. Se încălzeşte pe foc scăzut până ce gelatina se dizolva. NU se fierbe. Se foloseste cand e la temperatura camerei.
- Umiditatea aerului afectează textura bezelei si uneori nu ies deloc, adica s epleostesc dupa ce se scot din cuptor; trebui esă fie făcută in zile uscate.
- Când albuşuri de ou coc prea mult timp, ei încep să se înăsprească, si ies micile picaturi de apa la suprafata. Bezeaua va plânge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Anunturi:

Pentru prima oară în România, primul distribuitor al Companiei Aquabionica, dr. Vladimir Nerushaev, participă, periodic, la prezentarea produselor Bionic Water, în Iași și Piatra Neamt! Produse pentru sanatate, unice in lume, realizate cu ajutorul celor mai noi si mai avansate nanotehnologii. Asteptam sa fim contactati si de alte persoane interesate, din alte localitati din tara sau chiar din strainatate. Persoana de contact - Diana Boghian- tel. 0748 965978. Veniti la această prezentare și veti primi, gratuit, date suplimentare despre acest miraculos tratament și alte informatii vitale pentru sănătatea dv.

Faceți căutări pe acest blog


Ce-am mai aflat...